על מי מוטלת האחריות?
כל עירייה או מועצה מקומית שבשטח שיפוטה נמצא חוף ים מוגדרת בחוק כמי שמחזיקה, בעלת השליטה והפיקוח בחוף ומשכך היא האחראית כלפי אורחי ומבקרי חוף הים והרוחצים בו. בנוסף גם על המדינה מוטלת חובה מכוח הסמכויות שהופקדו בידי שר הפנים להסדיר את מקומות הרחצה לפי חוק הסדרת מקומות רחצה תשכ"ד-1964.
בנסיבות מסוימות יכולים להימצא גורמים אחרים או נוספים אחראים כך למשל אם הנפגע הגיע לחוף במסגרתפעילות מאורגנת כמו קייטנה, יום כיף של ארגון או מקום עבודה כלשהו וכו' יתכן ותמצא אחריות על הגוף אוהמנהל המארגן.
לגבי בריכות האחריות היא בד"כ על בעלי הברכה המחזיקים או המפעילים וחברות הביטוח שלהם.
התנאים להגשת תביעה והוכחתה
בתביעה נזיקית בגין נזק שנגרם בקשר למקור מים, יש להוכיח שהיה גורם שעליו הייתה מוטלת האחריות לדאוג לשמירה ופיקוח על מקור המים. בנוסף יש להראות שהוא התרשל בתפקידו וכתוצאה מכך נגרם האסון.
בהקשר זה חשוב לציין כי לא בכל מקרה טביעה, או נזק בסמוך למקור מים ניתן יהיה להגיש תביעה. לא תקום עילת תביעה כאשר הרשויות עמדו בכל הסטנדרטים הנדרשים לשמירה ולפיקוח על מקום המים, והפגיעה נגרמה בשל התרשלות הנפגע עצמו. כך למשל כאשר הנפגע או הטובע הגיעו לחוף שאינו מוסדר והיה שילוט ואזהרות שאסרו את הרחצה בחוף, או הגיעו לחוף מוסדר לאחר שעות הרחצה כאשר במקום יש שילוט ברור האוסר רחצה ללא השגחת מציל, דגל שחור מתנוסס על סוכת המציל ומוצבים דגלים שחורים על החוף ובתוךהים.
לעיתים ניתן להוכיח עילת תביעה גם כאשר יש שלטי אזהרה. כך למשל באחד המקרים של טביעה חויבהמועצה מקומית לשלם פיצויים למשפחתה של ילדה שטבעה בים וזאת לאחר שבית המשפט קבע כי שמשיות שהיו פזורות בצפיפות על החוף הסתירו את השלט שהכריז היכן מסתיים חוף הרחצה המוסדר. כתוצאה מכך המשפחה עברה לאזור שאינו בפיקוח מציל מבלי שידעה על כך הילדה נכנסה למים וטבעה.
מהו הפיצוי שניתן לתבוע?
במקרה של טביעה או פציעה בסמוך למקור מים שגרמו לנזק פיזי, הרי שכל נזקי הגוף שנגרמו עקב האירוע זכאים לפיצוי בהם הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעות, הוצאות עזרה וסיעוד וכמובן עגמת נפש. כאשר מדובר חלילה במקרה מוות הפיצוי הוא בגין אבדן השתכרות פוטנציאלי של המנוח בשנים האבודות או אבדן תמיכה בשנים הללו, פיצוי על העובדה כי חייו של המנוח קוצרו, כאב וסבל הוצאות קבורה ועוד.
תאונות אישיות תלמידים
חשוב לדעת, כי כאשר הפציעה היא של תלמיד בית ספר, בכל מקרה של פגיעת גוף קיימת לכל תלמיד שנמצא בחינוך חובה זכאות מקבילה לתביעה במסגרת תאונות אישיות תלמידים . כדאי להיוועץ בכל מקרה , ומוקדם ככל הניתן בעו"ד המתמחה בתחום לייעוץ אודות נתיבי התביעה האולטימטיביים.
עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' הינו משרד עורכי דין מומחה, ובעל ניסיון רב שנים בליווי משפטי בדיני נזיקין, וניהול הליכים אל מול חברות הביטוח ועורכי דינם.
זקוק ל
עורך דין נזיקין ותאונות טביעה ומים? – תן לנו להילחם למענך!