מרבית בריתות המילה בישראל נערכות על ידי מוהלים שעברו הכשרה המתמקדת בהיבטים הדתיים הכרוכים בפעולת המילה, והם פועלים ללא הכשרה רפואית נאותה, וללא כל פיקוח והסדרה. כאשר המוהל הוא גם רופא, לכאורה ניתן להתנחם בכך שהוא עבר הכשרה רפואית, ובכך שקיימים דינים המסדירים את עבודת הרופא והפיקוח עליה. אלא שדינים אלו אינם מתאימים לייחודיות של אקט המילה, ואין בהם כדי להבטיח שהרופא עומד במאפיינים הייחודיים הנדרשים לביצוע נאות של הפעולה וגם לא כדי להסדיר פיקוח נאות עליה. כך שהלכה למעשה גם המילה על ידי הרופאים אינה מוסדרת ומפוקחת, ומה גם שרק מעט מהבריתות מבוצעות על ידי מוהלים שהם גם רופאים.
רופאים מוהלים ומוהלים מוסמכים
ככל בעלי המקצוע גם המוהלים נושאים בחובת זהירות ובחובת מיומנות כלפי לקוחותיהם שהפרתה באופן שיגרום לנזק מוגדרת כאירוע רשלנות מקצועית שיהיה עליהם לשאת באחריות לו. כך מוהל שלא עמד בסטנדרט ההתנהגות הסביר במקצוע המילה צפוי לשאת באחריות לנזק שנגרם לנמהל. אולם, ברמה הכללית כחברה, חשובה הרבה יותר שאלת התמודדות המדינה המהווה גורם מרכזי בפיקוח על ההתנהלות הנאותה וביטחון האזרחים עם הנושא.
כאשר סיכונים משמעותיים העולים מפעילות מסוימת ידועים, ולמרות זאת המדינה ולא נוקטת בפעולות סבירות שנדרשות להגנה על האזרחים מוטלת עליה אחריות לנזק שנגרם מהפעילות המסוכנת. על רקע תפיסה זו המדינה קבעה מגוון חוקים ותקנות למקצועות שונים הטומנים בחובם הסתמכות רבה של הלקוחות, סיכונים רבים ללקוחות ולצדדים שלישיים, והחצנות שליליות רבות של בעל המקצוע. כך למקצועות רבים נקבעו חובות רישוי וחובות עמידה בתנאי סף ותקנות התנהלות נאותה. חובות ותקנות מעין אלו ניתן למצוא לעניין ביטוחים, בנקים וכיו"ב.
אלא שלצערנו לעניין נושא המוהלים לא נקבעה הסדרה נאותה ולכן, כאמור, מוהלים רבים פועלים ללא כל פיקוח והסדרה. במציאות זו, אין שום הסדרה חוקית לטיפול בתלונות כנגד מוהלים, לחקירת מקרים שבהם אירעו סיבוכים רפואיים בעקבות ברית מילה, לקביעת תנאי סף לפעולתם של מוהלים ולהטלת סנקציות על מוהלים שנמצא שהתרשלו בפעולתם. אומנם, קיימת וועדה לבדיקת מוהלים חדשים ובחינת כשירותם, אלא שוועדה זו אינה מחייבת ומוהלים רבים פועלים תחת פיקוחה. חוקים נוספים שנועדו להגן על בריאות הציבור בעיסוקים מסוימים פוסחים על נושא המוהלים. קיימות גם הצעות חוק מבורכות להסדרת תחום המוהלים, אך לצערי הצעות אלו לא הבשילו לכדי חקיקה.
הסמכה ורגולציה
כאשר אנו פוגשים במקצועות שלא זכו לתשומת הלב הראויה של המדינה להצר על כך. במרבית המקרים אין משמעות הדבר שהמקצוע אינו מסוכן ואינו מצדיק התערבות מדינית, אלא שקיים מחדל של המדינה בתחום באופן שמסכן את האזרחים. לעניין נושא עריכת המילות נאמר בפסיקה כבר שנים רבות כי הימנעות המחוקק מהסדרת נושא זה עולה כדי מחדל רשלני של מדינת ישראל, שכן הוא גורם לפגיעה קשה בנימולים שנפגעו מפעולה רשלנית של מוהל, דבר המנוגד לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
נושא המילה חייב לקבל את הטיפול הנאות. בתוך כך יש לקבוע תנאי סף לעבודת מוהל ולוודא שמוהלים עברו הדרכה רלוונטית גם בהיבטים הרפואיים של הפעולה. יש לקבוע חובת רישוי למוהלים, שתהיה תנאי לעיסוק בתחום, היא תוכל לגרור אחריה סנקציות ואף לשלול את ההסמכה ממוהלים שנמצא שהתרשלו בפעולתם, והיא תוכל לברר תלונות וחשדות מעין אלה.
פעמים רבות מגיעים אליי לקוחות שנפגעו בברית המילה וכעת סובלים לאורך כל חייהם. תחום זה אינו מוסדר כנדרש בחוק ובתקנות, למרות שהוא טומנים בחובם סיכונים רבים ולמרות שהנזקים מתרחשים כל העת. כעורכת דין אני יכולה לתת לנפגעים את המענה המשפטי בלבד ולסייע לתת פיצוי על נזקים בברית מילה, אך כאזרחית המדינה אני יכולה לקרוא למדינה להרים את הכפפה ולטפל בנושא.
עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' הינו משרד עורכי דין מומחה ובעל ניסיון רב שנים בליווי משפטי וניהול הליכים אל מול חברות הביטוח ועורכי דינם.
זקוקים ל
עורך דין נזיקין ו
ביטוח? – תן לנו להילחם למענך !