הכל על ביטוח נסיעות לחו"ל. מאמר שיכול לחסוך לכם בעת צרה הרבה מאוד כסף.
מה קורה אם חל סיבוך בהריון בחו"ל? האם יש כיסוי לתאונות אישיות? ומה לגבי העברת גופה מחוץ לארץ אל המדינה? וכמה זמן תקף הביטוח שלך? האם הביטוח ישלם במקרה שכולנו מאחלים שלא נזדקק לו? כדאי להבין שממש אין מסגרת מוגדרת או מחייבת לביטוח נסיעות לחוץ לארץ.
אמנם, החוק מחייב ביטוח נסיעות לחו"ל במסגרת תקנה משנת 1991 (פיקוח על שירותים פיננסיים), וחוזר המפקח על הביטוח מציין כי חברות הביטוח חייבות לציין בפניכם את מרכיביו של הביטוח, מה הוא מכסה ומה אינו מכסה אבל – בפועל, רבים מאיתנו נמשכים בקלות אחרי תווית המחיר ("הביטוח הכי זול החל מ…") ושוכחים להביט היטב בתנאי הביטוח שמשתנים באופן משמעותי מחברה לחברה.
צריך להבהיר. ברגע שעזבנו את אדמת הארץ, וכל עוד אנחנו בחו"ל . הביטוח הרפואי הרגיל שלנו בקופ"ח (כל ביטוח שהוא), אינו תקף. לכן, רוכשים ביטוח נסיעות לחו"ל וכמובן, חשוב להפעילו עוד בישראל ולא לאחר שממריאים.
בגלל השונות שתוארה כאן – בוחרים את הביטוח על פי התנאים והצרכים שמתאימים לכם. כלומר, אם בת הזוג בהריון – חפשו את האותיות והסעיפים הנוגעים לסיבוכים, הוצאות אשפוז ברגישות לנושא ההיריון. שימו לב שקיימות מחלות שחברות הביטוח יכולות להחריג– כלומר, לא לבטח אותן. אלה יכולות להיות סוגי סרטן שונים, מחלות פעילות של לב, תקופות החלמה ממחלות קשות שונות ואולי אף נכויות. אם מישהו מכם סובל מאחת המחלות , חשוב מאוד להבין האם הביטוח מכסה או לא והאם יש תוספת שניתן לשלם כדי שהביטוח יכסה אשפוזים כאלה (מה שמכונה בעגת המבטחים "החמרת מצב קיים"). רוב החברות יחריגו את התקופות הסמוכות לצנתור, כימותרפיה, דיאליזה ועוד.
אולי תתעניינו גם ב… קיראו על החופשה שבוטלה ואיך מתמודדים עם הנזק
הביטוח זול? תבדקו היטב מה נותנים לכם.
אם הביטוח שלכם זול, כדאי מאוד לבדוק מה הוא סכום הכיסוי למקרים השונים בדקו היטב גם כמה זמן תקף הביטוח (לרוב 45 יום, אבל כדאי לבדוק היטב , חלק מהביטוחים קצרים או ארוכים יותר).
בסעיפי הביטוח יש תוספות שונות, שלעתים כלולות בהצעה ולעתים הן בתוספת – כדאי לבדוק לגבי ביטוח תאונות אישיות כלומר, ממש כמו בישראל, ביטוח שיכסה החלקה ברחוב, מעידה במלון או נקע מבילוי פרוע מדי בריקודים. כיוסוי ליום אשפוז צריך להתאים למדינת היעד ישנן מדינות שיום אשפוז יקר בהרבה מהכיסוי הסטנדרטי ואז כדאי להרחיב
סעיפים אחרים שלעתים כלולים ולעתים אינם כלולים: ביטול כרטיס הטיסה או הנסיעה, החזרים על אובדנים שונים, ביטול ההשתתפות העצמית בהשכרת הרכב ועוד.
חשוב לציין שביטוח הכבודה עצמה יכול להיות נפרד או ממוזג – וגם זהו פרט שחשוב מאוד לשים לב אליו. קל לטעות בחברה שתציע "עסקת חבילה" מפתה, אך אז יתברר שהכבודה מבוטחת בסכום צנוע מאוד ועם חריגים רבים שאינם מכוסים. החריגים ה"קלאסיים" הינם לרוב: כסף, מטריות, משקפי שמש, סוללות, דברי אמנות (שיש לבטחם בנפרד אם הם יקרים במיוחד) ואפילו עדשות מגע.
הרפתקאות ומוות: לא תמיד יש כיסוי
אחת מאופנות הטיול הלוהטות של השנים האחרונות הם טיולי ההרפתקאות. חברות הטיולים מזמינות אותנו לגלוש בנהרות סוערים, לקפוץ באנג'י מגשרים , סקי , צניחה חופשית ומסעות לקוטב. חשוב להבין – אלא אם מצוין בפירוש, הביטוח לא יכסה אתכם. ביטוח הנסיעות הרפואי גם לא יכסה, אלא אם דאגתם לכך מראש, הוצאות ייחודיות כמו לידה והפלה, כירופרקטור או ניתוח חניכיים. טיפולי שיניים אגב יהיו לרוב רק טיפולי החירום.
המשמעות היא שעליכם להבין האם יש ביטוח ייחודי לטיול מטעם חברת הטיולים, או שיש דרך לבטח אתכם. אחרת, נזק במקרה של פגיעה יהיה גבוה מאוד. עלויות טיפול של פגיעה כתוצאה מתאונות במקומות כאלה יכולות להגיע למאות אלפי דולרים בגלל הוצאות פינוי, אשפוז או שיקום.
בנוסף- אמנם לא נעים, אבל הכרחי וחשוב לבדוק האם יש כיסוי לפעולות הנדרשות ממקרה מוות כמו פינוי בתוך המדינה, שמירה בתנאים מכובדים של הנפטר והוצאות העברתו (בטיסה) לישראל. הדבר האחרון שמישהו מאתנו חפץ בו הוא לשלם אלפי דולרים מיותרים לכל אלה במקרה טרגי שכזה.
העצות הללו תקפות גם למי שמקבל ביטוח בגין היותו בעל כרטיס אשראי. לעתים קיימת זיקה בין גובה הכיסוי והיקפו לבין מעמדו הכספי של הכרטיס
בעניין זה חשוב לדעת – הכיסוי שמציעות כרטיסי האשראי תקף רק לבעל הכרטיס שאר בני המשפחה , ילדים למשל אינם מכוסים וצריך לרכוש עבורם ביטוח נפרד . באחת התביעות שהגיע לדיון בבית משפט המחוזי בחיפה טענה חברת האשראי כי כיוון שהפוליסה ניתנה בחינם אז צריך לפרש אותה באופן צר. אך בימ"ש קבע שבשום אופן לא מדובר בשירות "חינם" הוא גם נזף בחברת האשראי כי טענה ברוח זו אינה הולמת ודומה לטענה שמי שרכש רכב ויש בתוכו רדיו יטען כי הרדיו סופק חינם – זה חלק מהשירות הכולל של חברת האשראי שמספק בתשלום בימ"ש טען כי לא מצא שום יסוד משפטי הגיוני או מוסרי לתפיסה כזו. זו תפיסה אולי צרכנית וראוי היה שהביטוח לא יטען טענה זו כלל.
ועוד כמה דברים שכדאי לזכור
אין כפל פיצוי: יש לשים לב כי אם אדם מבוטח ביותר מפוליסה אחת לא יוכל לקבל יותר מגובה הנזק ולכן יש לבדוק העניין כאשר מבוטחים במס' פוליסות על מנת לא לשלם עבור מס' פוליסות פרמיות לשווא.
את הפוליסה עצמה, וכל מה שמתלווה אליה, קחו איתכם בעותק מודפס. ודאו שיש שם גם מספרי טלפון. קחו קבלות על כל הוצאה שהוצאתם ותעדו כל פעולה שאתם עושים – בצילום, הקלטה או כל דרך אחרת שתוכלו.
אם קרה לכם משהו בחו"ל, הנתונים הללו והתיעוד , שתגישו לסוכן יסייעו מאוד בקבלת ההחזר. אל תוותרו כל כך מהר אם חברת הביטוח מסרבת. התחושות והידע שלכם אודות מה שקרה לכם וכיצד נפגעתם או ניזוקתם בשל הנסיעה. הניסיון שלנו מצביע על מקרים רבים מאוד שבהם, הוחזרו כספים למבוטחים למרות הסירוב הראשוני של החברה וטענות "אין כיסוי".
לסיום, מדינת ישראל מבטחת את כל אזרחיה במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי , אבל מרגע שעוזבים את גבולות המדינה , החוק אינו תופס ומחירי הטיפול , התרופות והאשפוז לתיירים בחו"ל גבוהים ויקרים, לכן חשוב לעשות כיסוי ביטוח נסיעות לחו"ל לטיפולים רפואיים.
עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' הינו משרד עורכי דין מומחה, ובעל ניסיון רב שנים בליווי משפטי וניהול הליכים אל מול חברות הביטוח ועורכי דינם.
זקוק ל
עורך דין לתביעת ביטוח נסיעות? – תן לנו להילחם למענך!