"בסופו של דבר, מדובר בכולנו. מליוני מכוניות בכבישים, עומסי תנועה גבוהים. יש הרי אלפי תאונות דרכים בשנה. קוראים על כך, אבל כשזה מגיע אלינו, אנחנו עדיין בהלם מוחלט וזה טבעי" אומרת עו"ד ענת קאופמן המטפלת בנפגעי תאונות דרכים, במיוחד קשים, מזה למעלה מעשרים שנה. קאופמן טיפלה בין השאר בתאונה הידועה של שחר גרינשפן שפוצתה במליוני שקלים ובעוד תאונות קשות רבות, תמיד לצידו של האזרח, אל מול חברות הביטוח.
"קורות לנו לפעמים תאונות כאלה קלות. ברמזור, פח קטן שהתעקם. אז נראה לנו שתמיד תאונה זה בסך הכל מפגש בין כלי רכב " אומר ד' שנפגע בתאונה בכביש שש לפני מספר שנים "כשאתה נפגע בתאונת דרכים קשה, נראה לך שזה עניין דומה. רק למלא כמה טפסים לביטוח וכל השאר מסודר. אז זהו – שממש לא. אתה מגלה כמה המורכבות מחייבת להעמיק בפרטים ולהכיר את כל האותיות הקטנות. כל אות משמעותה כסף שאתה צריך לשקם את החיים שלך. כל דיון משפטי חשוב כדי למצות את מה שמגיע לך ואסור פה לוותר אפילו על הכי קטן, כי זה משפיע על כך החיים שלך"
אז מה היא בכלל תאונה "קשה"?
"תאונה קשה היא בדרך כלל תאונה שמביאה לאשפוז ממושך ושיקום" מסבירה קאופמן "חבלות ראש קשות וחבלות עמוד שדרה, שגורמות לשיתוקים, יוגדרו מלכתחילה כתאונות קשות, אבל לפעמים גם תאונות שעל פניו נראות בתחילה כתאונות קלות עשויות להסתבר כתאונות קשות, שהמייחד אותן הן פגיעות נרחבות עם זמן אשפוז ממושך ושיקום ממושך כאמור, שיש להם השלכות רוחב על כל הנפגע והסביבה שלו ומכאן הצורך המיידי לא להתמהמה ולפעול מהר ככל האפשר"
"התאונה, ברגע אחד, מכניסה את כל המשפחה לסחרחרה, מפסיקים לעבוד, הבית לא מתפקד, בני המשפחה כל הזמן בבית חולים. הקושי הוא רגשי, פיסי, וכלכלי, כל צורכי המחייה והטיפולים נופלים על המשפחה לצד הצורך של עיכול הסיטואציה והאסון" היא מוסיפה.
"מוטיב הזמן הוא פשוט קריטי. את לא באמת מתפקדת" אומרת מיכל בראשי שנפגעה בתאונת דרכים בגיל 25 "בסך הכל נסעתי ברחוב לא רחוק מהבית שלי, בדרכי למרכז המסחרי של השכונה. רכב שעבר מולי החליק במהירות 60 קמש ודפק לי את החיים. מרוב פאניקה בעצמי הסטתי את הרכב. הרכב הקטן שלי והרכב שלו התנגשו חזק ואני חטפתי פגיעות קשות. אתה המום. לכן, מישהו שיכול לתפקד ויכול לפעול עבורך זה מאוד חשוב. אני כיום אמא לילדים ואני יכולה לאמר שאלמלא אחי, שלקח את הדברים לידיים וגם סייע לי לשכור במהירות עורך דין ללוות את ההתנהלות אל מול הביטוח. כנראה שלא הייתי נשואה היום"
לא משנה אם אתה אשם או לא – מגיע לך פיצוי
חשוב לזכור שהאשמה אינה קשורה לפיצוי בתאונות דרכים.
"יש ביטוח חובה" מסבירה קאופמן עיקרון חשוב ביותר "האחריות היא אחריות מוחלטת והגורם המפצה היא חברת הביטוח. אחריות מוחלטת הכוונה שאין עניין של אשמה, לא משנה מי אשם בתאונה, נפגעת נזק גוף אתה זכאי לפיצוי"
עם זאת, יש פרטים רבים לבירור: מה הוא הכיסוי הביטוחי. אם מדובר בנהג שנפגע – צריך לוודא שרשיון הנהיגה, רשיון רכב והביטוח תקפים. במידה ולא – מתחייב טיפול מורכב יותר. לעתים גם סוג התאונה. האם מדובר בנהג נוסע או הולך רגל שנפגע מחוץ לרכב.
"חשוב להבין שפעמים רבות הנפגע יהיה זכאי לפיצוי גם אם אין ביטוח, הפיצוי ישולם על ידי קרנית – קרן מיוחדת שמפצה נפגעי תאונות דרכים כאשר אין ביטוח" אומרת קאופמן
בכל מקרה, על נפגע לפנות למשטרה להגיש תלונה ולקבל אישור משטרה על קרות התאונה. יודגש שלא מספיק שהמשטרה היתה במקום. אם יש ספק לגבי הנסיבות וקיומם של רישיון וביטוח וכו' כדאי לבצע ייעוץ מידי כדי להבין את משמעותו של המצב.
עוד מבהירה קאופמן כי לא רק הביטוח לרכב מפצה. "אחת הבדיקות החשובות שאנו עושים עבור מי שהיה מעורב בתאונה הוא האם יש גורמים נוספים רלוונטיים שכדאי וצריך לתבוע, למשל ביטוח לאומי – במסגרת תאונת עבודה או במסגרת נכות כללית, שירותים מיוחדים וכו'. בתאונות עבודה צריך לשים לב שהקביעה של ביטוח לאומי מחייבת גם בתביעה מול חברת הביטוח ולכן חשוב למצות את ההליכים מול ביטוח לאומי באופן מלא"
לקבל כסף עבור הדברים הדחופים
ההליכים עליהם מדובר לוקחים באופן טבעי זמן. אבל בתאונות דרכים, במיוחד תאונות קשות, יש צרכים דחופים. לשם כך נוצר ה"פיצוי התכוף": ניתן לפנות בדרישה לתשלום על חשבון התביעה לצורך הצרכיים המיידים לריפוי ומחיה.
"הרציונל הוא שלעיתים ניהול הליך משפטי הינו ארוך ועל מנת שהנפגע יוכל לטפל ולשקם את עצמו ולא יסבול מחסרון כיס, קבע המחוקק מנגנון שניתן לפנות בבקשה לקבל תשלום על חשבון התביעה העתידית של כספים הדרושים לנפגע לריפויו ולמחייתו כאמור. בזמן האשפוז לרוב בן משפחה אחד מפסיק לעבוד ונמצא באופן בקוע בבית חולים ובשיקום לצד הנפגע. במקרים כאלה במסגרת תשלום תכוף חברת הביטוח נדרשת לשלם את הוצאות המחייה אשר נגרעו עקב העדר משכורת וכן הוצאות מחייה מוגברות מחוץ לבית" אומרת עו"ד ענת קאופמן.
ועוד עצות פרקטיות
עוד מוסיפה עו"ד ענת קאופמן מניסיונה עצות וטיפים למי שנפגע בתאונות דרכים בכלל, ובתאונות קשות בפרט:
- לשמור את כל החשבוניות והקבלות של קניות, כלכלה מחוץ לבית, נסיעות (דלק וחניה), שירותי כביסה, קייטרינג, ביגוד מיוחד, תרופות וטיפולים רפואיים, יעוצים פרטיים וכיו"ב שנדרשים בעקבות הפגיעה.
- כדאי להצטייד באישור רפואי מביה"ח על צורך בנוכחות של בן משפחה. ידוע שרוב ביה"ח מעודדים נוכחות בן משפחה ומודיעים לבני המשפחה שהצלחת שיקום כרוכה בתמיכה אינטנסיבית ויומיומית של בני המשפחה.
- בבית לוינשטיין במח' נפגעי ראש, למשל, מספקים מיטה צמודה לבן משפחה, במקומות אחרים יש אפשרות לשכור חדר במלונית או דירה צמודה לביה"ח, וצריך לדרוש את ההוצאות האלה מחברת הביטוח, ויש להילחם בכל תוקף בטענת חברות הביטוח שמדובר בהוצאה מיותרת ושעל הנפגע להקטין את נזקו. התייעצות פרטית ניתן לבצע על מנת להגיע לטיפול המיטב והכי נכון.
- ניתן לדרוש ובתי המשפט מאשרים טיפול רפואי מיטבי למקרה הנדון ויש להילחם על זה הן מול קופ"ח וביטוח לאומי במקרים הרלבנטיים (למשל כאשר מדובר בתאונת עבודה), ולא לקבל תשובה שלילית כמובן מאליו, וכמובן בכל מקרה גם מול חב' הביטוח. למשל בימים אלה אנחנו מטפלים בתיק של לקוחה שזקוקה לניתוח קרניופלסטיקה בשיטה מתקדמת, קופת החולים טוענת כי ישנן חלופות אחרות והיא מסרבת לממן את הטיפול וחברת הביטוח מסרבת לממן את הניתוח בטענה שזה באחריות קופ"ח, אנו כמובן נלחמים על כך מול שני הגורמים, ובדיון שהתקיים השבוע בבית המשפט חייב בית המשפט את קופת החולים לנמק את הדחיה, והביע מורתו מהתנהלות הקופה.
- המלחמה על החזרה הביתה במקרים קשים: בעת השחרור הביתה משיקום, במקרים קשים מסויימים, שהנפגע במצב סיעודי, חב' הביטוח מתעקשות על המשך אשפוז במוסדות רפואיים שונים, ולא מוכנות לממן טיפול ביתי שהוא הרבה יותר יקר. יש להילחם בכך בכל תוקף. זכותו של נפגע לחיות בהמשך חייו בביתו, בסביבתו הטבעית מוקף בבני המשפחה.
- וכמה מלים על ה"נפגע המשני": לעיתים כתוצאה מהפגיעה של קרוב משפחה אהוב נגרמת פגיעה נפשית גם לבני המשפחה הקרובים ויש לדעת שישנה אפשרות לתביעה ולקבלת לפיצוי גם במקרים של נזק נפשי לבני המשפחה.
מוות בתאונת דרכים
כמובן שתאונות קשות כוללות גם מקרים שלצערנו מסתיימים בפטירת הנפגע. במקרים אלו יש משמעות מהותית להוכחת הקשר בין הפטירה לתאונה.
למשל במקרים שהנפגע נהג ברכב ועברת תאונת דרכים ונהרג ולאחר פטירתו התגלה שהוא סבל מאירוע מוחי, במקרים כאלה מתעוררת השאלה מה קדם למה האירוע המוחי לתאונת דרכים או התאונה לאירוע מוחי, כמו כן נשאלה השאלה ממה הוא נפטר האם כתוצאה מהאירוע המוחי שאירע לפני התאונה או כתוצאה מהפגיעות שנגרמו לו בעקבות התאונה.
חשוב להבין שבמידה ואין קשר בין התאונה לפטירה הפיצוי יהיה זעיר, לעומת מקרים שבהם יוכח הקשר, ואז הפיצוי יעשה עבור כל ההפסדים העתידיים בשנים האבודות.
מתוך המדריך לתאונות דרכים בעיתון "ישראל היום":
http://www.israelhayom.co.il/article/537451
עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' הינו משרד עורכי דין מומחה, ובעל ניסיון רב שנים בליווי משפטי וניהול הליכים אל מול חברות הביטוח, ביטוח לאומי ועורכי דינם.
זקוק ל
עורך דין נזיקין ותאונות דרכים? – תן לנו להילחם למענך!
קרא עוד על: