ענת קאופמן (כהן) ושות'
משרד עורכי דין ונוטריון

073-3744558

phone6, phone, contact, telephone, support, call

שותים קבוע בבית הקפה "שלכם" – אז מי אחראי אם יש לכם רמת עופרת גבוהה בדם?


מציאת הצטברות של עופרת מעל למותר בתקן בשורה של בתי קפה, ובינהן ברשתות כמו קפה קפה, ביגה, אילנס, סונול ואחרים, מעלה שאלה לגבי אחריותם של בתי הקפה, הרשויות וגורמים אחרים. זו אינה שאלה אזוטרית. בעולם המודרני, ובודאי בישראל, קיימים מאות מקומות עבודה שבהם יש שירותי הסעדה פנימיים, כך שעובדים בתעשיה, בהי-טק ובמקומות אחרים – אוכלים ושותים (קפה) באותו המקום במשך שנים. אחרים, כמוני, יוצרים לעצמם הרגלים לשבת ב"בית הקפה שלי", ונוהגים לשבת לפגישות או בדרכים, במקומות קבועים.
 

מאמרים נוספים:

ענת קאופמן (כהן) ושות'
משרד עורכי דין ונוטריון


הנזק כתוצאה מהצטברות עופרת אינו רק במסגרת של חשיפה חד פעמית גבוהה. ידוע כי חשיפה נמוכה אך חוזרת במשך תקופה ארוכה, יוצרת גם היא אפקט מסוכן שיכול לגרום לנזקים והשפעה על מערכת הכליות, מערכת הרביה שלנו ונזקים אחרים.

סדרת התביעות כנגד מקדונלס עוסקת בחיבור שבין הרגל של צריכה לבין אפקט מצטבר. כולנו מכירים את הסרט "לאכול בגדול" שהציג עד כמה אורח חיים המסתמך על אכילה קבועה במקדונלדס משמין. בתביעה שהוגשה בשנת 2003, השופט, רוברט סוויט, קבע כי התובעים לא הוכיחו כי הנהלת התאגיד (ושתי מסעדותיו באזור ברונקס שבניו-יורק) אחראי למצבן הגופני של הילדות, שהיו צרכניות קבועות של מזון מהסוג המוגש במסעדות מקדונלד'ס. לכן, פטר השופט את התאגיד מתשובה על כתב-התביעה.

בתביעה משנת 2011, אם ל-2 ילדים מקליפורניה הגישה תביעה בה היא מאשימה את מקדונלד'ס בשימוש בלתי הוגן בצעצועים כחלק מהארוחה כדי לפתות ילדים להיכנס למסעדות שלה. התובעת, מונט פרהאם, טוענת שהפרסום שנוקטת החברה מפר את חוקי ההגנה על הצרכן בקליפורניה. אך החברה טענה כי קיימת זכות בחירה חופשית ויכולת של ההורים להגביל את הילדים שלהם.

התביעות על נזקיו של העישון, גם הן נראות על פניהן כתביעות קרובות למקרה שלפנינו. על פניו, נראה כי מחקרים מצביעים על קשר בין עישון לבין מחלות שונות, עד כדי האזהרות שאנו מכירים על קופסאות הסיגריות.

לאורך השנים התנהלו תביעות כנגד חברות הטבק בארצות-הברית ובארץ, בחלקן, הודו חברות הטבק בחצי פה בנזק הבריאותי הקשה הנגרם למעשנים למרות מאבק עיקש , להראות שלכאורה אין נזק כזה. גם בישראל מתנהלים כיום הליכים משפטיים נגד חברות טבק. לאחר ההד התקשורתי שזכו לו תביעות אלה (בעוד שהתביעות עצמן מוסיפות להגרר בבתי המשפט), נחקקו גם חוקים רבים שיצרו מעין מעקף – איסור עישון במקומות ציבוריים, הגבלות על פרסום עישון ועוד.

למרות זאת, בית המשפט העליון למשל, קבע שנת 2011 שחברות הסיגריות לא יפצו את קופות החולים על הטיפול בנזקי עישון. לעומת זאת, עשרות תביעות של פיצויים על עישון במקומות ציבוריים, התקבלו. בתי קפה ומקומות עבודה פיצו תובעים שהתלוננו על עישון פאסיבי – כלומר חשיפה לעישון במרחב העבודה או הבילוי שלהם.

מה הם לפיכך הצעדים שצריך לחשוב עליהם בנוגע לחשיפת הצטברות העופרת במכונות הקפה?
יצרניות של מכונות הקפה: על פי הודעת משרד הבריאות הצטברות רמת העופרת יכולה להגיע מהחלקים שבתוך המכונה, שבהם עשויות להיות שאריות העופרת. על פי חוק האחריות למוצרים פגומים , יצרן חייב לפצות את מי שנגרם לו נזק גוף כתוצאה מפגם במוצר שייצר, ואין נפקה מינה אם היה או לא היה אשם מצד היצרן. אחריות היצרן, על פי החוק – היא גם אם "נגרם נזק על ידי רכיב פגום". ומוצר פגום הוא מוצר שמחמת ליקוי עלול לגרום לנזק גוף.

בתי הקפה: משרד הבריאות חידד כי לא ניתן לחשוב שמקור העופרת הוא במים, שכן מתבצעות עליהן בדיקות סדירות, ורמות העופרת בהן נמוכות מהתקן. עם זאת, יש טענות מסוימות כאילו רמת תחזוקה נמוכה, או תחזוקה לקויה עשויה היא לגרום לרמות עופרת גבוהות יותר המסכנות את צרכני המשקה שנוצר מהמכונה.

משרד הבריאות: כחלק מאחריותו, משרד הבריאות מאשר כל דבר מזון המיובא לישראל. מכונות קפה מסחריות (מכונה שאינה מיוצרת בארץ). האם משרד הבריאות אישר את המותגים ביאנקי ולה פבוריטה שיובאו לישראל? שכן מדובר במוצר שבא במגע קבוע עם המים והקפה שאנו שותים בבית הקפה. אם אישר – האם ידע על הסכנות שבתחזוקה לקויה והאם פיקח עליהם כראוי? העובדה שהתבצעה בדיקה כזו ו"לפתע" פורסמו המסקנות המרעישות מעלה את החשד שמא היה בידיו מידע מן העולם על הסיכונים הכרוכים במכונות אלה ואם ידע על כך, מדובר התעלם ולא הזהיר את הציבור על הסכנות, דוגמת שילוט ואזהרות שניתן למצוא על סיגריות או על מוצרים ומקומות חשופים לסיכונים בריאותיים.

כך או אחרת, הדעת נותנת שכאשר מדובר בתופעה רחבה כל כך, אשר גורמת בוודאות נזק מצטבר, יש להבין מהם הגורמים והסיבות אשר מסכנים את הציבור. בסוגית מקדונלס או העישון, היה לפחות ניתן להעלות טיעון שהאדם הסביר מכיר את הסיכונים. כאן – איש מאיתנו לא הכיר את הסכנה שבשתיית קפה ממכונת קפה. בנוסף – ההבדל המהותי הוא הקשר הסיבתי במקרים של העופרת ונזקיה. מצב של בית קפה קבוע, מכונת קפה בשימוש חוזר על ידי אותו אזרח, ועליה בכמות העופרת בדם שניתן לזהות בבדיקה פשוטה יחסית, יכולה להעלות משמעותית הן סיכוייה של תביעה כללית או ייצוגית ובוודאי של תביעות פרטיות וספציפיות.

תחקיר ברקוד על בדיקות עופרת במכונות הקפה בבתי הקפה: http://10tv.nana10.co.il/Article/?ArticleID=1229103

עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' הינו משרד עורכי דין מומחה, ובעל ניסיון רב שנים בליווי משפטי וניהול הליכים אל מול גורמים מוסדיים, חברות הביטוח ועורכי דינם.

זקוק לעורך דין נזיקין? – תן לנו להילחם למענך!
 
 


ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

ונחזור אלייך בהקדם:

מלא את הפרטים

הרצל 7, קומה 5, נתניה 4240004

location6, location, map, marker, pin

073-3744558

phone6, phone, contact, telephone, support, call

09-8350074

print2, print, printer

office@acklaw.co.il

envelop, envelop, mail, email, contact, letter
 

 

- כל הזכויות שמורות -
אין לראות באמור באתר משרד עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי