ענת קאופמן (כהן) ושות'
משרד עורכי דין ונוטריון

073-3744558

phone6, phone, contact, telephone, support, call

פיצוי על תאונה בבית: מי אחראי?


מי אחראי לפציעות של אנשים שאינם בני הבית, כאשר הם שהו בביתכם?
מה לגבי פיצוי על תאונה בבית? מי יפצה את עוזר/ת הבית שנפל או נחבל בעת ביצוע עבודות הניקיון? מה קורה כאשר החברים של הילדים באים לשחק ונפצעו?

עשיתם מסיבה בבית ואחד המשתתפים נפצע כאשר נשברה צלחת זכוכית?

זה אולי לא קורה הרבה ולכן איננו מוטרדים מסיטואציה שכזו, אבל כאשר מישהו שאינו בן בית נפצע כאשר שהה תחת קורת ביתכם, אתם עלולים להתחייב בהרבה מאוד כסף!
 

מאמרים נוספים:

ענת קאופמן (כהן) ושות'
משרד עורכי דין ונוטריון


האם בעל הבית אחראי תמיד ובכל מקרה לכל תאונה של מי שאינו בן הבית, שקורת בביתו?

האחריות של בעל הבית לתאונה המתרחשת בביתו תתקיים רק אם יוכח קיומו של מעשה רשלני או מחדל שגרמו לתאונה, בבית (כגון מתקנים לא בטיחותיים בבית או בחצר) וזאת בדומה לתביעות נזיקין אחרות בהן חייב הנפגע להוכיח את האחריות של הנתבע לנזק.

האם יש דרך לבטח ביטוח צד ג' לפציעות בבית לצורך פיצוי על תאונה בבית, האם הדבר כולל גם ביטוח של בני המשפחה עצמה?

בעלי דירות ובתים רבים מבוטחים בפוליסות ביטוח הכוללות גם כיסוי בגין תביעה של "אורח" בתוך הבית. כיסויים לתביעות צד ג אפשר למצוא בביטוחי דירה למיניהם . מי שיש לו משכנתא על הדירה למשל מחויב בעשיית ביטוח ובד"כ הפוליסה כוללת גם כיסוי לנזקים שנגרמים לצד ג'.

אם מתרחשת תאונה בתוך הבית בה נפגע אורח כגון קרוב משפחה שאינו גר בבית (כולל הורים,ילדים בוגרים ועוד) או חבר, יש לנפגע זכות להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. תנאי להגשת התביעה נגד חברת ביטוח הינו כמובן קיומו של כיסוי ביטוחי בפוליסה לגבי תביעה של צדדי ג'.

לגבי בני הבית – המצב שונה – ראשית צריך לשים לב כי בד"כ מצוין בפוליסות כי בני הבית המתגוררים בדירה בדרך קבע לא ייחשבו כצדדי ג'. זאת ועוד. בכל מקרה כאשר מתרחשת תאונה לאחד מבני הבית קשה יהיה להוכיח את הרשלנות כיוון שהנפגע הוא בעצם גם האחראי . אם למשל החלקתי על כתם שמן במטבח , סביר להניח שאני גם מי ששפכתי אותו או לכל הפחות שאני אחראי ולא דאגתי לניקיונו ולכן לא אהיה מכוסה.

יחד עם זאת, לעיתים כאשר תאונה ארעה בשל רשלנות של בעל מקצוע שבצע עבודה בבית, למשל התקין עבורי סוכך בבית והוא לפתע נפל על ראש אחד מבעל הבית יתכן וניתן יהיה לתבוע את המתקין .
עוד יש לשים לב כי שונה המצב אם אדם מתגורר בבניין והוא נפגע בחדר המדרגות בחצר או בחניון. במקרה כזה אם ימצא מפגע רשלני שגרם לתאונה ניתן לתבוע את הביטוח צד ג ' של וועד הבניין (חשוב! לעשות ביטוח כזה) .

בימים אלה הסתיימה במשרדנו תביעה של אשה שנפלה בחניון הבית בשל העדר תאורה מספקת והצבת מדרגה מסוכנת ולא מסומנת. הדיירת נפלה שברה את ידה ולאחר שהוגשה תביעה פוצתה בסכום של 90,000 ₪.

יש להבדיל בין ביטוח צד ג לבין ביטוח תאונות אישיות.

ביטוח צד ג הינו ביטוח שעושה המבוטח , בענייננו, בעל הבית , שמטרתו להגן על כיסו שלו הרעיון העומד בבסיס הביטוח הוא כי במידה והמבוטח (בעניינו – בעל הבית) ימצא רשלן אם במעשה או במחדל לתאונה שארעה בביתו , כי אז הוא לא יצטרך להכניס את היד אל כיסו ולשלם על הנזק, אלא חברת הביטוח – צד ג תכנס בנעליו ותשלם במקומו.

ביטוח תאונות אישות או נכות תאונתית שונה לחלוטין. זהו ביטוח שאדם עושה לעצמו . אין פה שאלה של אחריות והביטוח יכסה עד גבול הכיסוי הכספי שרכש הנפגע לעצמו , וזאת בכל מקרה של אירוע תאונתי שגרם לנזק (לרוב יידרש להוכיח נכות /אי כושר זמני או לצמיתות). במקרה כזה אם נפגע משהו מבני הבית ויש לו פוליסת תאונות אישיות או נכות תאונתית הוא יכול לתבוע את דמי הפוליסה .

אפשרות נוספת העומדת לבני הבית (כמו גם לנפגעים האחרים) היא הגשת תביעה ל"דמי תאונה" במסגרת הביטוח הלאומי . במסגרת תביעה כזו ניתן לקבל תשלום קצוב בזמן בגין ושר זמני אי כושר זמני.

עובדי משק בית -האם תשלום ביטוח לאומי עבור עוזר/ת הבית הינו ביטוח מלא ומספיק בכל מקרה של נזק? (צד המעסיק וצד העובד)

האם ניתן לתבוע אישית את בעלי הדירה גם כאשר שילמו ביטוח לאומי עבור עוזר/ת הבית?

האם נדרש ו/או רצוי מאוד לבטח ביטוח מעבידים גם עבור עוזר'/ת בית?

ממש לא. במקרה של תאונה שיוכח כי נגרמה ברשלנות של בעל הבית – המעביד – כי אז עלול למצוא עצמו בעל הבית משלם אלפים , עשרות אלפים ולעיתים אף מאות אלפי שקלים מעבר לתשלומי הביטוח הלאומי .

במקרה של פגיעה שגרמה לנכות/אי כושר זמני או קבוע אכן העוזרת תהיה זכאית לתשלומים מהביטוח הלאומי אך לעיתים קרובות יגרמו לה נזקים נוספים ( כמו למשל נזק בגין הפסדי שכר עתידיים משמעותיים, הוצאות שונות, כאב וסבל ועגמת נפש) שעלולים להיות נתבעים מעבר לתשלומי הביטוח הלאומי ואלה יפלו לפתחו של המעביד/בעל הבית.

כך למשל עוזרת בית שמשתכרת כ- 4,000 ₪ בחודש, שנפלה וימצא שהנפילה מקימה עילת תביעה נזקית כנגד המעביד, בגין רשלנותו (למשל סיפק לה לצרכי הניקיונות , סולם לא תקין עליו עלתה ונפלה) הרי שבמידה ויקבעו לה 10% נכות לצמיתות , היא תקבל מהביטוח הלאומי מענק חד פעמי בשיעור של כ- 15.000 ש"ח. ברם, מעבר לכך יתכן מאוד שהנזק של העוזרת יהיה גבוה בהרבה מסכום זה ואת ההפרש שיכול להגיע לעשרות אלפי!!! שקלים יאלץ לשלם בעל הבית מכיסו. לכן חשוב מאוד לדאוג לביטוח צד ג בנוסף לביטוח לאומי !!!

דוגמא שטופלה במשרדנו – נפגע שהועסק במשק בית . באחד הימים נשלח ע"י מעבידתו , לעלית הגג. לפתע נפל מעלית הגג לקומה שמתחת ונפגע אנושות , כעבור כ- 3 שבועות נפטר בבי"ח. תביעתו כנגד המעביד מתבררת בבית המשפט . במסגרת פשרה הוצע פיצוי לאלמנתו וילדיו בסך של 2.5 מליון ש"ח מתוכם מליון ישולמו ע"י המלל ומליון וחצי המעביד (אשר למזלו- היה מבוטח).

לכן חשוב לבעל הבית לרכוש ביטוח חבות מעבידים.

מה קורה במקרה של היעדר תשלום ביטוח לאומי עבור עוזר/ת הבית? (צד המעסיק וצד העובד)

במקרה כזה יכולות להיות 2 תוצאות שתיהן גרועות לבעל הבית. או שהעובד יפנה לביטוח לאומי , למרות שלא דווח עליו , וביטוח לאומי יחזור ויתבע את בעל הבית בתביעת שיבוב (תביעה להחזר כספים ששולמו) . אפשרות אחרת היא שבעל הבית יאלץ במקרים מסוימים לשלם את מלא הנזק ישירות לעובד.

זהירות!!! לא להתפתות!!!!

לעיתים קרובות אנחנו נתקלים במקרים בהם עובדות משק בית מבקשות שלא להצהיר עליהן לביטוח לאומי וזאת משום שהן מוצהרות במל"ל כלא עובדות ומקבלות כספים בגין דמי אבטלה, הבטחת הכנסה , נכות כללית וכו.

פיתוי זה מסוכן! !

מעבר לכך שזה לא חוקי , זה חושף את בעל הבית – המעביד לתביעה במקרה של פגיעה .

 

ביקור אורחים / ילדים
מי אחראי לנזק של ילדים שבאו לשחק עם ילדיכם – מתי חלה אחריות על הילד מבקר/הוריו ומתי חלה האחריות הנזיקית עליכם, בתור בעלי הבית?

כנ"ל – במקרה של ביקור אורחים בוגרים אצלכם?

גם במקרה זה מה שיקבע את האחריות הוא שאלת הרשלנות. במידה וימצא כי ההורה – בעל הבית התרשל כי אז יחויב בתשלום פיצוי. למשל מוכרים לנו מקרים קשים של טביעה או חבלה בבריכת שחיה פרטית. כמובן כי אם לבעל הבית יש ביטוח צד ג כי אז הביטוח יכנס בנעליו וישלם את הפיצוי על התאונה בבית.

ישנם מקרים בהם נכנס גורם נוסף שניתן לתבוע באופן בלעדי או חלופי. במקרה שטופל במשרדנו. הורים ארגנו בחצר הבית יום כייף במסגרת הפעילות נשכרו שירותים של בעל מתקנים מתנפחים. אחד הילדים האורחים נפצע במתקן שהסתבר שהיה בלתי תקני . כתב התביעה הוגש כנגד בעל הבית וכנגד החברה שספקה את המתקנים אשר בסופו של דבר שלמה את מלוא הנזק.

עוד יש לזכור כי במקרים של ילדים שנפגעים בתאונות בבית ואשר ניתן לתבוע גם את פוליסת תאונות אישיות תלמידים אשר תקפה לכל תאונה (למעט תאונות דרכים) 24 שעות ביממה בין בבית הספר ובין מחוצה לו.

האם יש הבדל בין האחריות הנזיקית של בעלי הבית במקרה של ילדים שנפצעו לבין בוגרים?

מבחינת האחריות באופן כללי הפסיקה מטילה אחריות מוגברת על מבוגרים ביחס לחובת הזהירות שלהם על ילדים בשל היותם חסרי חוש אחריות והערכת סיכונים ונזקים. מצד שני התנהגות של ילדים יכולה במקרים רבים להיות אימפולסיבית רגעית ובלתי ניתנת לצפייה וגם נושא זה נלקח בחשבון בהטלת האחריות.

ביקור / שהות של בעלי מקצוע
מי אחראי לפציעתו של בעל מקצוע שבא לביקור בביתכם?

האם יש הבדל בין פציעה של בעל מקצוע במהלך עבודתו לבין נפילה /חבלה כד' בתוך הבית ללא קשר לעצם העבודה המקצועית?

אם בעל המקצוע נחבל בבית עקב רשלנות שאינה קשורה לעבודתו (למשל החליק על שלולית מים וסבון ) יתכן ותהיה אחריות של בעל הבית כצד ג'. לעומת זאת אם מדובר בחבלה במסגרת העבודה המקצועית – כאן צריך לעשות את הבחנה בין סוג ההעסקה האם מדובר בעובד שהועסק ע"י בעל הבית בבהעסקה ישירה או האם מדובר בקבלן עצמאי וכו. כך למשל אם נסתם הכיור והזמנתי אינסטלטור שיפתח את הסתימה , והוא נפצע סביר להניח כי לא יראו אותו כעובד שלי והאחריות תוטל עליו . אך לעיתים אנו מעסיקים עובד לתקופה כמו למשל ביצוע שיפוצים בבית . במקרים כאלה – אנו עלולים לנפול לתחום אפור של אי וודאות ולכן מומלץ לרכוש ולו לתקופת השיפוצים הקצרה, ביטוח צד ג' ואפילו חבות מעבידים . כדאי בכל מקרה להתייעץ עם סוכן הביטוח.

טיפים לתובע:
אם נפגעת כדאי:
  • לצלם – לתעד מידית את הגורם לנפילה .היום לרובנו יש מכשירי טלפון ניידים המצוידים במצלמות. ולכן חשוב במידי לתעד בצילומים את המפגע . לעיתים מדובר במפגע חולף כמו שלולית מים, כתם שמן וכו, שקשה יהיה להוכיח וצילום כזה יכול "להציל" את התיק .
  • לקחת שמות ומספרי טלפון של עדים.
  • למהר ולקבל פרטי הביטוח של בעל הבית.
  • לפנות לטיפול רפואי
  • לפרט בפני הגורם הרפואי את נסיבות הפגיעה .
  • לאסוף ולתעד כל הוצאה .
  • להקדים ולפנות לייעוץ משפטי
מה צריך לעשות נתבע כשקיבל תביעה כזו?
כאשר נתבע מקבל כתב תביעה – לצורך פיצוי על תאונה בבית במידה ויש ביטוח חייבים מידית לדווח לביטוח ולפנות לייעוץ משפטי. הפיתוי לעיתים לטפל בעניין לבד ולסגור לכאורה את הפרשה בשקט עלול לעלות ביוקר . כך למשל עלולים למצוא עצמנו , לאחר שסגרנו את העניין לכאורה ישירות מול הנפגע, נתבעים בתביעת שיבוב של ביטוח לאומי. כמו כן אם לא דיווחת ביטוח שלך , וטיפלת בעצמך , והטיפול כשל , הביטוח עלול להתנער ממך בשלב מאוחר יותר. ולכן מומלץ אם יש ביטוח , מיד להודיע לביטוח וכן להתייעץ בהקדם עם עו"ד .
 
 


ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

ונחזור אלייך בהקדם:

מלא את הפרטים

הרצל 7, קומה 5, נתניה 4240004

location6, location, map, marker, pin

073-3744558

phone6, phone, contact, telephone, support, call

09-8350074

print2, print, printer

office@acklaw.co.il

envelop, envelop, mail, email, contact, letter
 

 

- כל הזכויות שמורות -
אין לראות באמור באתר משרד עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי