ענת קאופמן (כהן) ושות'
משרד עורכי דין ונוטריון

073-3744558

phone6, phone, contact, telephone, support, call

אחריות רופא קופת-חולים

מאמרים נוספים:


רופא חייב במתן הסבר למטופל בנוגע למצבו והטיפולים המוצעים ואפשרויות הטיפול העומדות בפני המטופל. ההסבר צריך להיות ברור, ככל האפשר, ובמידה סבירה, בהתחשב בנסיבות הספציפיות של המטופל ושל הבדיקה האמורה, את מהות הבדיקה, חשיבותה והסיכונים העלולים להיגרם בעטיה. זאת בין היתר, על מנת לאפשר למטופל להיות שותף מושכל בקבלת ההחלטות, שיבין את חומרת מצבו ושייקח אחריות על בריאותו. ואולם, בעצם מתן ההסבר למטופל אין די וגם הרופא מחויב במעקב למצבו של המטופל.

על הרופא המטפל חלה גם חובת מעקב לקבלת תוצאות הבדיקה אליה הפנה את המטופל, לקיחת התרופות ע"י המטופל (אם ע"י מעורבות בני המשפחה ואם ע"י ביצוע בדיקות), ביצוע המשך הטיפול, ההוראות וההמלצות שניתנו למטופל וכיו"ב.
 

מעקב רופא קופת חולים
חובת המעקב החלה על הרופא המטפל תלויה, בין היתר, במידת הסכנה הנובעת מאי היישום, מתכיפותה ומטיבו של המטופל וכושרו להבין את אשר נאמר לו. כגון: עולה חדש, חולה אשר בשל אופיו אינו משתף פעולה, חולה שמצבו האישי, השכלתו, גילו, רקעו החברתי וכיו"ב אינו מסוגל להפנים את מלוא חשיבות הטיפול או את הבדיקה אליהם נשלח ו/או את התוצאות היכולות לנבוע מאי ביצוע הטיפול או הבדיקה.

ניתן לדרוש מעקב אקטיבי מרופא מטפל מקום שמדובר בחולה שנשקפת לו סכנה ממשית וקרובה או שמידת הבנתו של החולה מוגבלת.

דובר בעולה חדשה שהיתה בארץ מס' ימים בלבד, סבלה מגידול שידוע כגידול לא אלים. נאמר לה שיש צורך בטיפול אך שאין לה מה לדאוג כי יהיה בסדר. בשל כך לא הבינה את חומרת המצב ולא דאגה. הרופאים בביה"ח מצידם לא עקבו אם ומתי החלה לקבל טיפול קרינתי, ובסופו של דבר בשל איחור בקבלת הטיפול מצבה הוחמר ונאלצו לקטוע את הגפה העליונה.

דובר במטופל שאובחן כחולה במחלת סוכרת (מסוג 2) בשנת 1993. הוא טופל בקופ"ח עד שנת 2000, שאז אושפז בבי"ח ונמצא כסובל משורה של סיבוכים קשים של נחלת הסכרת. התובע טען כי הרופאה בקופת החולים התרשלה משום שלא הפנתה אותו לבדיקות הנדרשות, לא עקבה אחר מצבו וכיו"ב. ההגנה טענה לחוסר שיתוף פעולה אשר הביאה בסופו של דבר להתדרדרות במצבו הרפואי של התובע, שסירב להשתמש באינסולין, לא היה מוכן לשמעו על טיפול כלשהוא וכיו"ב.

בימ"ש הטיל אחריות על קופה"ח וקבע כי דווקא במקרים בהם מדובר בחולה מורכב, החולה במחלה שסיכוניה חמורים, ואשר אינו משתף פעולה, דווקא אז מוטלת אפילו חובה מוגברת על הרופא המטפל לקיים מעקב ואפילו לפנות לרופא בכיר במחוז או להנהלת קופת החולים בניסיון לגרום לכך שהמטופל יקבל את הטיפול ואת המעקב שהוא נזקק להם עקב המחלה.

יצוין, כי להבדיל מרופא המשפחה, במקרה שרופא מקצועי מחליט לא לבצע בעצמו את המעקב עליו להודיע על הטיפול הרפואי לרופא קופה"ח, כדי להבטיח שיבוצע מעקב כלשהו.

רופא משפחה צריך להקדיש זמן לשיחה עם החולה כדי להגיע לתמונה כוללת למצבו הבריאותי ומחושיו של המטופל. הרופא צריך לאבחן ולקבל החלטה על מצבו של המטופל לאחר בירור, חקירה, שקידה ומאמץ סביר. קבלת החלטה על סמך נתונים חסרים שהיה ניתן וצריך לקבלם מהווה רשלנות רפואית.

בד"כ רופא משפחה, רופא במרפאה, הוא הראשון לראות את החולה ולפניו אפשרויות אבחון רבות ביותר.

רופא המשפחה נדרש להבנה בתחום רחב של מחלות והוא הראשון בשרשרת המטפלים, והאבחון נעשה בשיטת האלימינציה – שלילת אבחנות שכיחות וידועות בשלב הראשון, ובדיקת קיומן של מחלות נדירות בשלב השני.

רשלנות רפואית בהעדר אבחון מחלת חורף:
·במקרה אחד דובר בילד בריא בד"כ בן 3 וחצי שסבל מחום גבוה, הילד נבדק ע"י רופאה במרפאה, ההורים התלוננו על חום גבוה ופריחה בגוף, הרופאה ערכה בדיקה חלקית בלבד, בדקה את הפריחה בבטן באופן חלקי ולא בדקה קשיון עורף. הרופאה אבחנה את המחלה כדלקת סמפונות. כעבור 15 שעות נפטר הילד מחיידק "מנינגוקקקסמיה עם מנינגס".

הרופאה לא טרחה להוריד לילד את החולצה והמכנסיים כדי לחפש שטפי דם ולא בדקה קשיון עורף (היינו את תנועות הצוואר), המהווים את הסממנים של המחלה.

במקרה דומה בת"א 2243/98 עזבון המנוחה מרים שלזינגר ז"ל נ' ד"ר יונס באסם – קבע בית המשפט כי במועד הבדיקה על ידי הרופא טרם היו סימנים לשטפי דם ובמסמכים הרפואיים צוין כי קשיון העורף נבדק, ואולם, הרופא התעלם מהתלונות על הקאות חריפות, המהווים סממן נוסף של המחלה, ובית המשפט קבע כי לאבחנת הרופא כי מדובר בדלקת בדרכי השתן אין כל בסיס.

דוגמאות למקרים של העדר אבחון:
·(ע"א 10302/05 יפה לוי נ' ד"ר קתרין ברו) – המטופלת פנתה לרופאת קופ"ח בשל כאבי ראש עצומים מהם סבלה, והרופא בקופה"ח אבחן כי היא סובלת ממחלת חורף (סינוסיטיס), ובפועל סבלה ממפרצת מוחית.

בית המשפט קבע כי התרשלות הרופא באה לידי ביטוי בכך שנמנע לבצע בדיקות לגילוי הסברים חלופיים לכאבי הראש מחד, ומאידך נמנע מלהפנות את המטופלת לרופא אא"ג ומביצוע צילום רנטגן שיכולים לאשש כי אכן מדובר בסינוסיטיס, ובירור המקור לכאבי הראש התמצה בבדיקה ידנית של רופא המשפחה על רקע בלבד.

בע"א 2493/07 קופת חולים כללית נ' סמירה אבילפזוב –התובעת היתה בת 17 עולה חדשה (9 ימים בארץ), אשר סבלה ממחלתה האנדוקריטיס שהיא מחלה חיידקית זיהומית הגורמת לדלקת במסתם הלב. המחלה מתפתחת אצל אנשים שבמסתם ליבם קיימת אנומליה קודמת. המחלה מתאפיינת בחום ממושך, חולשה כללית וירידה במשקל, באיוושה בלב וכיו"ב. את אבחון המחלה ניתן לאשרר באמצעות אקו לב.

התובעת פנתה לרופאת המשפחה בשל חום, חולשה, כאבי בטן וירידה במשקל. הרופאה הפנתה את התובעת לביצוע סדרת בדיקות בשל חשד לדלקת בדרכי השתן ולשחפת. לאחר 16 יום פנתה שוב לרופאה, ונוספו בחילות והקאות. תוצאות הבדיקות היות תקינות למעט ממצאי בדיקת שקיעת הדם שלא מוזכרים ולא נמצאו. בביקור זה לא בוצעה בדיקה גופנית והרופאה רשמה אנטיביוטיקה לטיפול בדרכי שתן. לאחר 5 ימים נוספים נתקלה הרופאה בחולה באופן אקראי במסדרון קופה"ח ומשהתובעת עדיין סבלה מחום חרף האנטיביוטיקה הזמינה הרופאה לתובעת תור במכון הריאות לאבחון צילום החזה. שם במהלך האזנה ללב נשמעה האיושה והתעורר החשד למחלה. ולמחרת הופנתה למיון. שם אובחנה המחלה וניתן טיפול אנטיביוטי מתאים אך באיחור והיא לקתה בשבץ מוחי.

בימ"ש קבע כי הרופאה התרשלה בעת הביקור השני שלא בדקה גופנית את המטופלת כולל האזנה ללב ומשום שלא הפנתה את המטופלת לבירור דחוף אצל רופא מומחה או לביה"ח.

ת"א 4177/02 אשכנזי אליהו נ' ד"ר גאנדין לודמילה וקופ"ח כללית- התובע סבל מכאבים בחזה והתלונן בנוסף גם על ממצאים נוספים שניכרו כשפעת. התובע סבל מאירוע קרדיאלי חריף בגינו נגרם לו נזק מח בלתי הפיך והוא נמצא ב- COMA. בימ"ש קבע, בין היתר, כי אי ביצוע בדיקת א.ק.ג. שהיא בדיקה זמינה וזולה הינה בניגוד לפרקטיקה המקובלת והיתה יכולה לאבחן בקלות את מצבו הקרדיאלי. מה גם שבמקרה זה התקיימו גורמי סיכון שכן מדובר בגבר בן 65, הסובל מהשמנה ועם רקע מחלות לב במשפחה.
 
ענת קאופמן (כהן) ושות'
משרד עורכי דין ונוטריון

 


ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

ונחזור אלייך בהקדם:

מלא את הפרטים

הרצל 7, קומה 5, נתניה 4240004

location6, location, map, marker, pin

073-3744558

phone6, phone, contact, telephone, support, call

09-8350074

print2, print, printer

office@acklaw.co.il

envelop, envelop, mail, email, contact, letter
 

 

- כל הזכויות שמורות -
אין לראות באמור באתר משרד עו"ד ענת קאופמן (כהן) ושות' ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי